Stress

En av vår tids största folksjukdomar, stress. (Doktor.se)

Ända sedan år 2010 har antalet sjukskrivna för utmattningssyndrom sexdubblats och mot slutet av år 2018 var över ca 35 000 svenskar sjukskrivna på grund av stress.

Statistik visar att kvinnor och män som tillhör utsatta samhällsgrupper såsom etniska minoritetsgrupper och hbtq-grupper i Sverige, löper störst risk att drabbas av stressrelaterad ohälsa och är de snabbast växande grupperna i samhället.

De kommuner med högst antal sjukskrivna är Kungälv, Alingsås och Habo.

Om man ser till yrkeskategorier är det bland sociala yrken som sjuktalen är högst, exempelvis kuratorer, psykologer, kuratorer och socialsekreterare.

 

Stress är en del av livet och det är svårt att helt undvika den. Och det är faktiskt bra att utsättas för stress i viss utsträckning. Ibland behöver vi den kortvariga stressen för att skärpa sinnena och få extra kraft. Men pågår pressen länge tar kroppen skada. Då blir normaltillståndet att vara inställd på kamp och flykt med förhöjda stresshormoner. Vanliga stressymptom är hjärtklappning, sömnsvårigheter, nedstämdhet, sämre minne och koncentration.

 

En motpol till stress är återhämtning. Man kan behöva se över sin livssituation för att identifiera vad det är som skapar stressen – är det arbetet eller något i privatlivet som behöver förändras?

 

Om man inte kan hantera stressen på egen hand finns hjälp att få. Ingen ska ensam behöva gå omkring och må dåligt. Vi på Doktor.se kan hjälpa till med samtal hos psykolog eller läkare. I vissa fall kan man också behöva någon form av medicin, som sömnmedel eller antidepressiva – då hjälper vi till med kontakt med din vårdcentral.

 

Välkommen att kontakta oss på Doktor.se för att få rådgivning och eventuell behandling för dina problem.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.