Matchande egenskaper för jobbet, leder sannolikt till att du tjäna mer

Ny forskning visar på att personlighetsdrag är nära matchande egenskaper som är idealiska för ett jobb, vilket ökar sannolikheten till att du tjänar mer än en anställd vars egenskaper är mindre anpassade till ett jobb.

Utifrån ett praktiskt perspektiv bör fler företag vara intresserade av dessa resultat eftersom de innebär att det är väldigt viktigt att investera i en effektiv personlighets- bedömning som enligt mig skall matcha jobbet i sig såväl som chefen. Jag tror att en stor anledning till varför många nuförtiden byter jobb eller kan ha svårt att få in en fot på arbetsmarknaden är för att arbetstagaren och arbetsgivaren helt enkelt inte matchar med varande på en personlig nivå. Därmed är det viktigt att få en känsla för arbetsgivaren och omgivningen runtom på arbetsplatsen bland andra anställda.

Vidare bör individer bry sig mer om huruvida deras jobb matchar deras personlighet och intressen eftersom historian ute på arbetsmarknaden av arbetslöshet och forskningsresultat tyder på att om individer lyckas hitta jobb som passar sina personligheter, så kan de även tjäna mer pengar men också trivas betydligt mer med arbetet.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171129120256.htm

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.