Ny karriär?

Jag ser att det blir allt vanligare för olika personer att byta karriär.

Den största rädslan tror jag kan vara ekonomiska tryggheten, men att ändra ditt liv för att kunna göra det du vill kan skapa en tryggare ekonomi på längre sikt.

Ur en artikel med två författare Sofia Rasmussen och Viktoria Höglund beskriver de hur dem uppfyllt en dröm genom att skriva en bok. Författarna vill uppmuntra andra att våga ta steget till att få drömjobbet och göra verklighet av en idé.

Nedantill finns 5 tips från författarna för att förverkliga jobbdrömmen.

1. Granska din idé eller dröm noga

Fråga dig vilka som är de viktigaste komponenterna för dig: ”Varför vill jag det här och varför känns det så viktigt?” Gör research kring den här drömmen och fundera på vad det är som krävs. Läs på och ta luncher med andra i branschen och människor som har gjort samma resa.

2. Förstå vad som hindrar dig

När du verkligen har rannsakat dig själv och sett de verkliga hindren kan du fundera på om det finns andra vägar till målet. Ett hinder är bara ett hinder om du väljer en väg där hindret står och nu gäller det att ta sig förbi det. Det kan handla om att genomföra idén i en annan form. Om du vet vad som är viktigt i själva drömmen i första steget kan du se att det finns andra sätt att nå dit.

3. Försök att inte se projektet för stort

Bryt ned idén lite grann och fokusera inte bara på slutmålet, eftersom projektet då kan kännas svårt att hantera. Ta ett litet steg i taget och tänk istället ”Vad kan jag göra imorgon efter frukost?” eller starta i liten skala på helger eller kvällar. Kolla om du kan jobba deltid eller anmäl dig till en kvällskurs. Om du lever tillsammans med någon kan ni göra upp att du får jobba med din idé mellan 10 och 12 varje lördag, till exempel.

4. Omge dig av rätt människor

Se till att ha människor runt dig som du litar på. Både människor som kan ge dig tips och råd och vara bollplank, och de som du vågar prata öppet med. Drömmen blir lite konkretare när du berättar om den och då blir det lättare att artikulera för dig själv vad du är ute efter.

5. Ställ dig nyckelfrågan: ”Vad är viktigast för mig?”

Jämför risken med att våga ta steget och kanske misslyckas, med risken att du på pensionsdagen ångrar att du inte gav drömmen en chans. Vad känns värst? Om ett misslyckande är värre så vet du det.

Hur ser livet ut om tio år om du inte ger drömmen en chans, och hur känns det när du tänker på det? Sätter du den frågan på sin spets innebär det också att du tar ett aktivt beslut. Ska jag eller ska jag inte genomföra den här drömmen? Det är mindre risk att du blir bitter om du valde att inte göra något av det, eftersom det då ändå var ett aktivt

Följ författarnas podcast om jobbliv och få mer inspiration:

https://www.acast.com/jobbliv

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.