Fler vinner på lärlingssystem

I Sverige finns det ca 350 000 arbetslösa samtidigt som det ligger över 100 000 lediga jobb utspritt i landet enl. SCB. Denna differens mellan arbetslösa och lediga jobb, har inte varit så avvikande som idag under 20 år.

En sak som ofta nämns i media är att arbetsgivare inte får tillgång till rätt kompetens, vilket hindrar verksamheten från att expandera och äventyrar vår gemensamma välfärd.

Jag läste om en artikel i Skaraborgs nyhetssida, som handlade om att industriledaren Carl Bennet besökte Skövde kommun för att diskutera om hur ett utbyggt lärlingssystem i Skaraborg kan skapa allt fler arbetstagare och arbetsgivare att nå varandra.

Allt färre söker till gymnasiala yrkesprogrammen sedan 2005, källa: http://loblog.lo.se/arbetsmarknad/fortsatt-farre-sokande-till-yrkesprogrammen/

Tyskland har exempelvis löst ungdomsarbetslösheten till stor del genom att bygga kvalitativt och effektivt lärlingssystem som attraherar unga. Dessa system har gett positiva resultat. I deras program har lärlingarna halva tiden av utbildningen i skolan och den andra delen hos arbetsgivare med anställning och lön. Detta bör även implementeras överallt i Sverige tycker jag.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.