Unga som vill in på arbetsmarknaden

Sedan 10 år tillbaka, har jag stött på många unga individer mellan 18 – 25 år som velat komma in på arbetsmarknaden inklusive mig själv. Just nu tycker jag det tar alldeles för lång tid för unga att komma in på arbetsmarknaden och då menar jag att få in arbetskraft på heltid.
Det finns enormt mycket kompetens att hämta bland yngre, hungriga, drivna och målmedvetna individer. Någonting som ofta bromsar dessa unga individer från att komma in på arbetsmarknaden är b.la., äldre arbetsgivare som vill behålla kvar äldre anställda som skall jobba klart till hög pensionsålder, brist på arbetserfarenhet som många unga får höra, brist på behörighet till yrket.

En stor faktor enligt mig, som håller tillbaka yngre generationer från arbetsmarknaden är att just äldre människor som är nära pensionsålder prioriteras högre. Vi alla har säkert hört uttrycket ”De unga är framtiden”, vilket jag till stor del kan hålla med om.

Jag vet olika lösningar över hur arbetsgivare skulle kunna behålla kvar äldre hur länge som helst, samtidigt som unga rekryteras in.

  • Genom att skapa nya jobbpositioner åt äldre på den plats där de redan arbetar, såsom att de äldre håller föreläsningar för yngre arbetstagare kring produkten/tjänsten som företaget har,
  • Att hålla kurser åt nyanställda där de äldre lär ut vad som gäller kring yrket och dess innehåll,
  • Fördela arbetsprocesser bland yngre och äldre.

Det finns säkert hundratals fler lösningar som jag inte kommer på just nu, men utifrån det här axplocket jag skrev ovan så finns det definitivt saker som kan förbättra den nuvarande arbetsmarknaden särskilt för yngre som vill jobba heltid.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.