Onödiga uppgifter skapar stress

Ny forskning visar på att arbetsuppgifter som upplevs vara onödiga eller oskäliga kan skapa starka stressreaktioner.
Många arbetsuppgifter medför stress vilket varit känt sedan lång tid tillbaka inom stressforskning. Ny forskning visar nu på att typen av arbetsuppgifter som utförs påverkar ytterligare, beskriver tidningen ”Du & Jobbet”.

Vanligtvis handlar det om s.k. illegitima uppgifter inom arbetet, som den anställde inte anser bör ingå i jobbet eller som skulle kunna undvikas med en förbättrad organisation. Många arbetsuppgifter av denna typ kan orsaka starka stressreaktioner och även skada våran självbild och identitet då man hindras att använda sina kunskaper inom yrket fullt ut. Gunnar Aronsson, professor i arbets – och organisationspsykologi vid Stockholms universitet säger att ”Ju fler illegitima arbetsuppgifter, desto mer påfrestande är det”.

Här tycker jag att det är viktigt att försöka granska ett företag innan du skriver på ett anställningskontrakt. Att se omkring bland olika forum på internet och även läsa bolagets årsredovisning för att få en bild om hur organisationen är uppstyrd och vad som är viktigt för företaget.
Ett sätt jag ofta observerar ett företag på är att titta på vad företagets vision är. Ett utmärkt exempel på ett väl organiserat företag är Microsoft som har visionen ”We Believe in what people make possible”, som översatt betyder att företaget tror på vad människor gör det möjligt. Det säger ganska mycket om företaget dels att de tror på människor, dels att bolaget vet vad de vill uppnå.

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.