Startups, Den nya tidens affärsmodell

Ordet startups började dyka upp under IT-boomen på 1900-talet. Vidare är det ett samlingsnamn innovativa företag men även för projekt som ännu inte är etablerade på marknaden dock med chans att växa snabbt. Startups har väldigt få kunder om ens några till en början, men själva syftet bakom en startup är att förstå vad människor kommer att efterfråga i framtiden.

Korta beslutsvägar. Inom traditionella företag kan det dröja lång tid tills en idé genomförts. Inom startups är tiden mellan idè genomförande kort.

Hög risk. Många startups överlever inte ute på marknaden, men däremot kan en startup ha stor potential om själva idén blir verklighet. Ett krav för att den skall kunna överleva är att den måste vara designad för en stor tillväxt t.ex., en app som miljontals människor världen runt är villiga att betala, vilket kan ge stor vinst.

Facebook, Twitter, Google, Spotify, Dropbox och Klarna är exempel på startups som lyckats.

Sverige är inte tillräckligt stort. Startups siktar sig ofta på att nå en global marknad och därmed går det inte att begränsa sig för enbart Sverige.

Tekniken är avgörande. En viktig del inom startups är ny teknik som ofta används, såsom för att bygga en webbsida eller en smart app. Anledningen till varför ny teknik ofta används är just för att det vanligtvis kostar mindre pengar att lansera en app jämfört med exempelvis restaurangverksamhet. Tjänster och produkter inom IT säljer även lättare världen över.

Pengarnas roll. En startup lägger stort fokus på vad människor skulle kunna tänka sig betala för i framtiden, därmed är en motivationsfaktor till startups att kunna bidra med något värdefullt och användbart till många människor.

Förändring i världen. En entreprenör klassisk entreprenör verkar inom en marknad som redan finns. Startups har vanligtvis potential att förändra marknaden. Några exempel på det är Netflix som bidrog med att i princip ta död på hyrvideomarknaden, men även Airbnb som utmanade hotellbranscher med lägenhetsuthyrning i toppskick i hela världen.

untitled

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.