Vad vi kan lära oss från tidigare arbeten

Jag läste en intressant artikel i Quora.com skriven av Jason M. Lemkin VD och grundare för EchoSign. Artikeln handlade om vad vi kan lära oss från avsked av tidigare chefer. Lemkin beskriver situationen utifrån två typer av anställda, den anställde som är medelmåttig och den anställde som är högpresterande.

Att medelmåttiga anställda kan bli av med sin tjänst har enligt Lemkin, sin anledning till att de är just medelmåttiga i arbetsprestationen och utförandet i sitt arbete. Detta kan tolkas annorlunda men jag tolkar en medelmåttig anställd som bekväm och som inte letar efter lösningar. Vidare tror jag även att många individer som jobbat en längre period på en arbetsplats och fått fast anställning därmed blir mer bekväma i sin prestation och inte känner någon anledning till att anstränga sig och kanske t.om. börja sätta mål i sitt arbete.

Den andra gruppen av anställda är duktiga och högpresterande individer. Lemkin förklarar att den främsta anledningen till varför denna grupp av anställda blir av med sitt jobb beror helt enkelt på att de valde fel chef. Chefer i dessa situationer ser alltså denna grupp av anställda som ett hot och känner sig hotade av de anställdas höga prestationer och förmåga att lära sig saker snabbt.
Detta är vanligt skulle jag vilja säga och här gäller det att tidigt ta reda på hur chefen är via intervju men även innan intervjun via sociala medier. Det är svårt att kunna läsa av om huruvida en chef kommer känna sig hotad av dina höga prestationer senare eller ej, när chefen inte heller vet om du är en högpresterande person eller inte.

Det kan låta väldigt konstigt och uppseendeväckande men det många chefer som har mycket att jobba med inom sig själva precis såsom det finns anställda som behöver jobba med sitt inre och sin självinsikt.

Så hur skall jag som ny på en arbetsplats då veta hur min chef är?
Ställ många frågor även kring självinsikt och personlighet. Tänk lite såsom när du precis träffat en person och vill lära känna denne och om du kan lita på personen eller inte. På samma sätt kan du tänka när du träffar en chef för första gången, men var seriös. Det är väldigt viktigt att skilja på vänskap till en vän och relationen till en chef. Det gäller att se relationen till en chef som professionell och om ni senare får en mer vänskaplig relation då får det bli senare, eftersom det i början kan upplevas som att du försöker manipulera chefen .

Slutligen skall vi inte glömma de chefer som lyfter upp en och vill se den anställde växa. Dessa chefer är en stor tillgång för dig och kommer inte bara hjälpa dig att utvecklas som anställd men även som individ, vilket du kommer kunna ta med dig resten av livet.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.