Framtida yrken med brist på arbetskraft

Det har skrivits en del om bristen på framtida lärare, fordonsmekaniker, sjuksköterskor och en rad andra yrken. Därmed är det viktigt att uppmärksamma denna faktor inte bara för politikerna men även för alla invånare som just nu är på jakt efter sitt vägval i yrkeslivet. Här vill jag även framhäva vikten av att ”Tänka utanför lådan – Think outside the box”, alltså att inte fastna med ett intresse för endast ett yrke. Självklart är det viktigt med planering inför ett yrke som man har ett intresse för, däremot gäller det även att se sig omkring om vilka förutsättningar som finns.

Idag finns många arbetssökande ungdomar men även dem från den äldre generationen, vilka behöver vägledning. Det är därmed viktigt att kombinera intresse med hur arbetsmarknadens utveckling.

Låt oss ta ett exempel, en ung person som vi kan kalla för Max som tagit gymnasieexamen sedan ett år tillbaka och varit inskriven i arbetsförmedlingen sedan dess. Max är lite osäker på vad för livsmål som skall uppnås och vilket yrke som skulle passa. Max går på regelbundna träffar hos Arbetsförmedlingen och träffar olika jobbcoacher men känner att det fortfarande är svårt att bestämma sig. En vän tipsar om denna sida som gör att Max besöker jobbisverige.com och läser flera olika råd och utvecklar sitt CV och personliga brev med hjälp av verktygen på sidan, samt kontaktar webbsidans författare om vad som kan göras för att förbättra den nuvarande situationen.
Efter en rådgivning med jobbisverige kommer Max fram till att det är viktigt och se flera olika marknader som kan vara bra för att få in en fot på arbetsmarknaden, samt att det finns många alternativ till olika yrken eftersom Max både har intresse för fordon men även för idrott. Därmed skapas ett mönster av de olika intressen som Max har och söker sig därför inom flera branscher dels inom fordonsindustrin, men även inom idrottsföreningar och skolor som vikarierande tränare.

Sammanfattningsvis handlar det alltså till stor del om att många unga framförallt måste sluta tänka i termer av kan inte, vill inte till att istället tänka i termer av jag kan, jag vill.

Här en sammanfattnings med prognoser för olika yrken runtom i landet som indikerar på brist, balans eller obalans. Du kan själv välja att söka inom den kommun du bor i eller kan tänkas jobba inuti.

https://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Statistik-och-publikationer/Prognoser.html

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.