Enklare transport ger fler jobb

1275027_10151946490304866_1095097589_o

En tanke slog mig idag gällande transport mellan olika städer i form av tåg, buss och andra färdmedel. Många människor inklusive mig själv pendlar dagligen mellan mindre städer och storstäder som Stockholm, där kommunikationen i form av transport är under ständig utveckling men det är fortfarande mycket som kan förbättras.

Uppsala är ett positivt exempel på en stad som lyckats skapa goda förutsättningar för kommunens invånare att ta sig till ett arbete utanför Uppsala. En arbetssökande från Uppsala kan hitta flertal jobb inom Stockholm och likaså utanför Stockholm på en plats som exempelvis Arlanda. Uppsalabor kan enkelt ta pendeltåg mellan Uppsala och Stockholm som tar 55 minuter med ett och samma kort d.v.s., ett SL-kort som de även kan använda till att åka tunnelbana inom hela Stockholm. Tänk er då att varje stad inom ett tågavstånd på ca 60 minuter från Stockholm får liknande möjligheter.

Idag åker många resenärer till jobb i Stockholm från Strängnäs och andra städer på väg mot Stockholm, vilket ger jobb men även en månadskostnad på 3710 kr med kort för SJ + SL + Länstrafik. Priset är rimligt med tanke på dagens priser, men det är väldigt många kort att hålla reda på och många separata kostnader. Det skulle bli enklare med betalning och transport om kommuner runtom i landet förhandlar med SJ och Tim som har hand om transportpriserna, så att det blir enklare och billigare med transport.

Ett enda kort för SJ, SL och all transport via länstrafik till ett pris skulle vara exempel på en sådan förbättring. Denna förbättring skulle kunna ge mer förmånliga priser för pendlare, enklare transport och därmed fler invånare som bor kvar i kommunerna, istället för att de flyttar till Stockholm och jobbar. Vidare skulle denna förbättring även ge mer pengar till kommunerna i form av skatt då fler bor kvar alternativt bosätter sig i mindre städer längre bort från Stockholm och därmed betalar skatt för den kommunen de bor på utanför Stockholm.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.