Effektivisering av tid

Det kan uppstå en rad hinder vissa dagar som i sin tur skapar problem kring planerade aktiviteter i form av tidsförlust. Här gäller det att blicka över vad som gjorde att en planerad aktivitet fördröjts och hur det kan åtgärdas till nästa gång.

Vid hantering av olika arbetsuppgifter gäller det att som ovan nämnts, att prioritera och planera om sitt arbetssätt.

Utifrån egen erfarenhet har jag upplevt att de arbetsuppgifter som tar längre tid att utföra är viktiga att observera, eftersom dessa uppgifter är de som tar ens tid och därmed minskar effektiviteten i arbetet. Jag brukar kalla denna form av arbetsuppgifter för holds, vilket innebär att uppgiften hålls på hold d.v.s., i vänteläge för att hanteras vid ett senare tillfälle. Det senare tillfället kan bli till dagar, veckor, månader.

När jag beräknar och gör egna analyser månadsvis omkring hur lång tid det tar för varje uppgift att utföra, får jag en mycket större uppfattning om vad jag kan göra för att förbättra min effektivitet i arbetet. Det är även intressant att mäta på vilka områden som tar större del av din arbetstid och varför dessa delar i ditt arbete tar längre tid att utföra.

Planera, analysera, bemästra.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.