Vart skall jag börja?

hudson-river-park

Denna fråga ovan är vanlig när det gäller att söka jobb. För det finns ett par enkla knep att ta till för att effektivisera processen i arbetssökningen.

Geografiskt område: Först är det en stor fördel att leta jobb så nära en själv som möjligt, då även forskning har visat på att människor över lag trivs bättre med ett närmre avstånd till jobbet. Börja därmed söka tjänster som du finner i närheten av dig, om du inte hittar något i närheten så söker du till en bit utanför innerstaden. Om du fortfarande inte hittar tjänster inom din stad, sök då till en närliggande stad. Ett relativt lagom maximalavstånd att söka jobb inom är en sträcka som motsvarar ca 1h 30 minuter med tåg, helst 1 timme. Låt säga att du får ett utmärkt jobb som du dessutom finner intresse för inom en stad som innebär 1h 30 minuters tågresa för dig, men att jobbet i sig är inom ett seriöst och stort företag. Då  är det definitivt värt att offra sovmorgonen till att ta sig till jobbet. Det jobbet kan i sin tur leda till flera möjligheter där du även kan få möjlighet att arbeta inom samma företag, men i din egen hemstadsort istället.

Typ av jobb: Detta har nämnts i viss omfattning i tidigare inlägg, men är värt att åter igen upprepa. Vilken typ av jobb som du vill söka kan vara svårt att avgöra om du inte tidigare har någon lång erfarenhet från tidigare jobb eller har någon akademisk utbildning. En stor fördel är att kortfattat se över vilka intressen man har samt vad man har någon kompetens inom. Om du exempelvis tidigare haft enkelt för att sy kläder m.m., så kan ett jobb inom textilbutik eller klädesbutik vara givande. Även om du inte tidigare arbetat med försäljning så lär du dig sådant i butiken. Likväl kan ett hantverksjobb passa dig då du har de motoriska kompetenserna från att du tidigare har sytt kläder på fritiden exempelvis. Det gäller dock att vara realistisk i sitt sökande, vilket innebär att åter igen inte vara alltför kräsen men inte heller hindra sig själv från att söka jobb på seriösa stora företag. Att inte tänka i termer av ”där skulle jag aldrig kunna få jobb”, när du inte ens försökt ringa dit och prata med chefen.

Ha en vision: Precis som många företag har en vision som innebär vad deras främsta huvudsyfte är med deras kärnverksamhet, gäller det att själv har en egen vision. Att kunna se sig själv arbeta med ett jobb som du verkligen brinner för och har stor passion till. Vad gäller vision kan det vara svårt för många att ens kunna föreställa sig en vision i huvudet, ofta för att tidigare misslyckanden i livet skapar negativa tankemönster som hindrar dig till att tänka stort och framgångsrikt om dig själv. Det gäller att släppa det förflutna och göra resten av livet det till det bästa av livet.

Ring: Jag kan inte nog understryka med hur viktigt det är att faktiskt ringa till det företag som du förväntar dig en arbetsintervju hos. Svarar dem inte? Nehe, fortsätt sök och ring andra ställen för att därefter åter ringa företag nr.1. på nytt. Fortfarande inget svar? Ring tillbaka om några dagar och lämna ett meddelande. Att stanna upp och tänka på varför en arbetsgivare inte svarar eller hört av sig är onödigt att ödsla tid på. En arbetsgivare har hur mycket som helst att styra upp inom verksamheten och ta emot samtal med medarbetare, intervjuer m.m. Om en arbetsgivare nämner att denne skall höra av sig så brukar det oftast återkomma ett samtal tillbaka från arbetsgivaren inom 1 – 3 veckor beroende på hur länge en ansökan är öppen, vilket du även kan kolla upp på ansökningsannonsen som du sökte till.

Granska CV: Styr upp ett ordentligt och seriöst CV, likaså för ditt personliga brev. Det finns mängder av sidor som hjälper till vad gäller detta. Vidare finns det även olika organisationer och företag som exempelvis Unionen som erbjuder kostnadsfri CV-granskning, då du mejlar in CV samt personliga brev och får det bedömt med feedback över vad som bör förbättras. Dessutom har Unionen flera färdiga mallar för CV och personligt brev som du laddar ner gratis på datorn och använder till att skapa egna uppgifter snabbt och professionellt.

Ta tag i saken själv: Att fråga vänner eller andra närstående om hjälp till att hitta en ledig tjänst eller till att skriva ett CV är inte fel, men det är viktigt att du tar tag i saker och ting själv. Jag har väldigt ofta lagt märke till att en stor anledning till varför många fastnat i en bekväm sits och inte tagit tag i att hitta jobb, beror till stor del på att den arbetssökande förlitar sig på att andra skall hjälpa denne eller antar att andra skall göra jobbet åt en. Glöm det. Det gäller att först ta tag i saker och bli självständig.

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.