Sömnen gör mycket

Luxury bedroom high viewEn del av oss vaknar tidigt, vilket vi vanligen brukar göra om det är föreläsning i skolan eller om det är ont om tid till arbetsdagen. Vissa perioder kan dock kännas långsammare och mindre roliga för oss individer.

Det kan vara allt från en konflikt som oroar oss och förstör sömnen, eller att vi har ett prov inom kort, eller också att vi kanske oroar oss över något. Vad det än är så finns en lösning på det, handskas med problemet! Om du skjuter upp på ett problem och saker som oroar dig inombords kommer du mest sannolikt bära på problemet och tro det eller ej, det kommer sluka energi mer än du anar.

En ytterligare lösning på oro är att vakna tidigt på morgonen, ju tidigare desto bättre. En känd författare Eric Thomas, hade under sin livstid studerat hur olika framgångsrika personer spenderar sin tid och hur dessa personer gör för att klara av svåra arbeten med mycket ansvar. Ett av svaren låg i att dessa personer vanligtvis vaknar innan 4.00 på morgonen, ibland 3.00 på morgonen. Detta gör att de framgångsrika personerna hinner ta itu med morgondagen mycket mer effektivt och får mer gjort.
Att vakna mellan 5.00 – 6.00 är bra likaså, men om man har svårt att vakna upp så kan det bero på många faktorer, eller som jag kallar det ”The 1-million-factor”.
Om ett problem uppstår i vardagen, arbetet eller när vi försöker ta oss ur sängen tidigt på morgonen så kan problemet bero på 1 miljon faktorer.

Det här kan vara ett användbart tankesätt om det är något som bekymrar dig i onödan, tänk på att det kan vara en miljon faktorer bakom problemet. Det behöver exempelvis inte vara så att din vän ogillar dig för att du kanske sade nej till att träffas eller att någon som du gillar kanske inte svarar på dina meddelanden. I vilket fall som helst, kan det vara bra att fråga om du är osäker eller känner att du vill ha ett svar.

En anledning till att det är svårt att ta sig upp tidigt på morgonen ur sängen är att du lägger dig sent dagen innan. Vad det än är som gör att du sover dåligt, så gäller det att faktiskt ta tag i problemet. Att handskas med problemet. Ta tag i någon vän, familjemedlem eller någon du litar på och försök prata ut om problemen. Även de mest framgångsrika personerna blir utbrända, eller får problem i sin vardag.

Då kanske du som läsare undrar, ”Vad har min personliga ekonomi att göra med huruvida jag sover lite eller mycket?”. Mindre sömn innebär att du får svårt att koncentrera dig, inte bara för stunden, men även för resten av dagen. Jag har även själv av egen erfarenhet insett att, så som du vaknar upp på en måndag, likaså kommer du med största sannolikhet vakna under resten av veckan och likaså ditt sätt att spendera pengar, utan någon särskild plan.

Ett mål som jag brukar utgå ifrån inför början på varje vecka är ”T.G.I.M”, en modell som författaren Eric Thomas utgår brukar använda som motivationsfaktor. Förkortningen står för ”Thank God Its Monday”. Om vi inte känner så inför en måndag så är sannolikheten väldigt stor att vi får fel inställning resten av veckan.

Måndagen är en ny start på veckan och det är ett bra tillfälle att ställa om och ta steget mot att göra en förändring i din vardag.
Med tiden så kommer du inse att allt det här som ovan beskrivits kommer att ge dig ett annorlunda synsätt, inte bara på din personliga utveckling men även din privatekonomiska utveckling.

Slutligen finns handlar en stor del av vår personliga utveckling om problemhantering. Hur vi går tillväga att hantera problem skapar även en framgång tidigare i vårat liv. Forskning har visat på att det inte alltid handlar om hur mycket tid du spenderar på en specifik uppgift, utan snarare om hur du hanterar de olika hinder som kan bromsa dig från att slutföra en uppgift.

Här finns en del vetenskapliga artiklar och böcker skrivna av kända författare och professorer med fokus på personlig utveckling, problemhantering, stress och sömn samt hur du hittar vad du är bra på och hur du utvecklar en karriär:

Harry Lecvinson (2014). ”Designing and managing youre career”, http://www.google.se/books?hl=sv&lr=&id=N1A4rnVMRuAC&oi=fnd&pg=PA160&dq=david+McClelland&ots=2D62nuTxw-&sig=N9i1jBAMkD7KY5ruN000AaBr6YY&redir_esc=y#v=onepage&q=david%20McClelland&f=false

Dandi D. Mackall (2004). ”Problem solving”, http://books.google.se/books?id=Rc8KI_gBq7YC&printsec=frontcover&dq=solving+problems&hl=sv&sa=X&ei=GlWFVN_YAoK0Ua_hgOgP&ved=0CDkQ6AEwAg#v=onepage&q=solving%20problems&f=false

Kaj Hattenhauer (2013). ”Metoder för en hållbar motivation”, http://www.motivation.se/motivera/motivation/metoder-en-hallbar-motivation

Torbjörn Åkerstedt Professor, Karolinska institutet, Stockholm (2014). ”Sömn och återhämtning efter stress”, http://ww2.lakartidningen.se/old/content_0417/pdf/1501_1505.pdf
”Sleep is that golden chain that ties health and our bodies together.”
– Thomas Dekker

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.